2011_juli_22

Fredag 22. juli 2011

Honolulu, Hawaii

Så skulle vi på tur til Pear Harbor. I går havde vi på internettet booket turen. Vi blev hentet her ved hotellet kl. 0850. Vi blev hentet i en lille bus med plads til 25. Efter at vi var kommet med, skulle vi forbi 3 andre hoteller, og så var bussen fuld.

Da alle var kommet med på bussen gik vores guide i gang med at fortælle lidt om hvad vi skulle ud og se. Det blev fulgt af en meget medrivende og følelsesladet fortælling om Japanernes angreb på Pearl Harbor 7. december 1941.

I amerikansk opfattelse, startede 2. Verdenskrig først efter dette angreb, da President Franklin D. Roosevelt  fik parlementets tilladelse til at USA kunne gå med i krigen.

Turens første stop var ved et museum som bl.a. indeholder USS Arizonas Memorial. Et stort mindesmærke som er lavet til minde om de mere en 1100 mand der døde på USS Arizona denne skæbnesvanger søndag morgen.

Inden vi kom ud på Arizonas mindesmærket, havde vi lidt tid til at gå rundt på museet. Det var forholdsvis nyt, og der var mange spændende ting at fordybe sig i. Desværre havde vi ikke tid til at studere det hele.

Men vi fik bl.a. hilst på en af veteranerne fra dengang. Al Rodrigues. Han var ung soldat den søndag morgen. Han havde ikke været ombord på noget skib. Vi fik ikke helt fat i hvad han lavede dengang, han var en gammel mand nu, og var ikke så nem at forstå. Men han fortalte lidt om hans oplevelse af angrebet.

Kl. 10.40 skulle vi møde op ved en lille biograf. Her skulle vi se en dokumentarfilm som på en rigtig god måde fortalte om angrebet, og hvad der var gået forud. Og hvordan man ved ikke at sidde nogle advarsler overhørig nok kunne have misket tabet. I alt blev over 2300 amerikanere dræbt i løbet af de 2 timer angrebet varede.

Efter at vi havde se filmen, blev vi sejlet ud til selve USS Arizona Memorial. Mindesmærket er bygget ovenpå det der er tilbage at USS Arizona, som blev bombet og sank på 9 minuter, og tog mere en 1100 mand med i døden.

Der er ikke så meget at se, men den store marmorvæg med navnene på alle de faldne, gjorde alligevel indtryk.

Vi blev sejlet i land igen, og havde lidt tid på egen hånd. Kl. 1215 skulle vi være i bussen, og blev herefter kørt ud til en lille ø, hvor Slagskibet USS Missouri ligger for anker. Missouri er søsterskib til Arizona. Blev færdig i 1944. Starks efter den var bygget færdig blev den indsat i Stillehavsflåden.

USS Missouri bliver også kaldt for" The Mighty Mo". Det er også et stort skib. 270.4 meter langt, 33 m bredt og 63,9 m højt. Inden vi kom om bord, blev vi fotograferet. Billedet kunne vi så for en mindre formue købe da vi kom på land igen! Om bord fik vi først en guidet tur på en halv time. Her fik vi fortalt lidt om fakta om skibet, lidt om hvilke krige den havde været med i.

Ud over 2. Verdenskrig har den bl.a. været med i Koreakrigen. Den blev taget ud af aktiv tjeneste i 1955. I 30 år lå den for anker i Boston. I 1985 bestemte Præsident Reagan, at USA` flåde skulle forstærkes. USS Missouri blev derfor moderniseret og indsat i aktiv tjeneste igen, det var den ind til starten af 1992. Før den blev moderniseret var der 3000 aktive ombord, efter moderniseringen skulle der kun 1500 mand til at holde denne krigsmaskine aktiv. Siden 1992  har den virket som museumsskib.

 

Vores guidede tur sluttede på fordækket, der hvor 2. verdenskrig officielt sluttede, det var nemlig på dette skib at den endelige fredsaftale blev underskrevet, efter japanernes overgivelse den 2. september 1945.

 

På dækket på forskibet er dette mærket sat ind, som minde om, at det var lige her fredaaftalen blev underskrevet . . .

Herefter havde vi en lille times tid til rådighed, hbor vi selv kunne gå rundt og se på skibet. Bl.a. mandskabsområderne nede i skibet.

Efter besøget på "The Mighty Mo" fik vi en rundtur til andre seværdigheder i Honolulu. Der er mange spændende og flotte steder, som man godt kunne have brugt mere tid til at studere. Rent faktisk har amerikanerne her i Honolulu et royalt slot! Bygget af en af de sidste konger her på Hawaii.

Vi blev alle sat af ved hver vores hotel. Som de sidste blev vi sat af her ved Hilton Waikiki Beach (Prince Kuhio). Kl. var nu blevet 1615.

jeg gik strak i gang med at skrive om dagens oplevelser. Dete måtte jeg så lige gøre 2 gange. Da Lone skulle til at læse det igennem som jeg havde skrevet, har det der ikke . . . .  - der var lige sket en teknisk fejl, så det var forsvundet ud i Cyberspace! Så måtte jeg igang igen. Denne gang huskede jeg at gemme ind i mellemwink

 

Nu er kl. blevet 19.00. Nu skal vi en tur ned til stranden og se om der er større bølger end der plejer at være, det blæser en del i dag. Det er også ved at være tid at få noget aftensmad.

MAHALO

 

Så er klokken snart blevet godnat. Vi gik en tur ned på stranden og fandt en godt sted til at spise. Vi kan vist godt blive afhængig af at spise ude, men så er et wide screen kamera vist ikke stort nok.

Vores chauffør guide i dag sang for os og fortalte mange vittigheder både gode og meget vannede. 

Billedet er taget nede på Wikiki Beach.